Luxury of freedom

BIG BERRY PEOPLE

7th BB CHEF with Danilo Pavlovič and Žganci - a traditional Slovenian breakfast

ŽGANCI, TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK DANILA PAVLOVIČA

 

Tradicionalna slovenska jed – Žganci – njihova zgodba in domač recept prav posebne belo krajinske priprave s strani domačina in lastnika Kmetije Pavlovič - 6. BIG BERRY chefa - Danila Pavloviča.

 

O Danilu Pavloviču in njegovi kmetiji

Danilo je uspešen vinar, kmetovalec, velik človek, oče in odličen kuhar! Kljub svoji vsakodnevni službi vodi relativno veliko družinsko kmetijo, ki jo z veseljem pokaže tudi turistom, ki prihajajo na območje.

Kmetija Pavlovič - integrirana pridelava sadja in zelenjave z najvišjo biološko vrednostjo. Verjamejo, da je hrana zdravilo. Kmetija je specializirana za integrirano pridelavo zelenjave v notranjih in zunanjih prostorih. Pridelujejo jagode, imajo pa tudi nasade aronije in maline.

Različne jagode pa niso edina stvar, ki jo ponujajo – iz njih naredijo slastne džeme in marmelade brez dodatnega sladkorja, ki jih lahko dobite tudi pri nas, za zajtrk. Najbolj posebna stvar, ki jo lahko dobite na njegovi kmetiji pa je izvrstno malinovo vino ali peneče vino. Narejen na tradicionalen način, vendar namesto uporabe grozdja, uporabljajo maline – res posebno vino in odlično za kombiniranje z različnimi jedmi - predvsem sladicami.

Za nas pa je pripravil nekaj bolj tradicionalnega. Po njegovih besedah ​​je ta jed med Slovenci splošno znan po tem, da ljudem daje moč: "Vsak dan, ko se kmetje vrnejo z dela, je ta jed pripravljena na mizi." In to je način, kako slovenski kmetje vzdržujejo svojo energijo.

 

Recept za tradicionalno slovensko jed - Žganci

Žganci so hrana, ki je v spominu Slovencev razumljena kot hrana za moč in energijo. Kot hrana, ki so jo ljudje imeli za zajtrk ali pa so uporabljali druge različice žgancev kot prilogo. Je namreč bogata z ogljikovimi hidrati, ki dajejo energijo. V preteklosti žganci niso bili povezani z določenim družbenim razredom. Jedli so jih vsi ljudje, bogati in revni, kombinirajo se pa lahko z raznoraznimi dodatnimi sestavinami.

Žganci so v vsaki regiji pripravljeni drugače, v Beli krajini se običajno postrežejo s kavo brez kofeina in natanko tako jih je tudi Danilo pripravil za BIG BERRY goste in ekipo. Žganci morda niso najlepša, vendar okusna, (ZELO OKUSNA!) in zelo zdrava jed.

 

Tukaj lahko najdete RECEPT in si oglejte videoposnetek  priprave.

 

Ko je bil Danilo Pavlovič še otrok, mu je njegova babica večkrat rekla: »Veš, če želiš biti močen, jej več žgancev. Zrasel boš in imel veliko energije za delo na poljih!«. Potrdimo lahko, da je imela Danilova babica 100 % prav. Danilo je odrastel v zdravega in močnega moža, ima veliko družino, ter že vrsto let vodi družinsko podjetje in ponosni smo, da ga imamo za BB partnerja.